STUDIU. Vaccinarea de rutină la adulți scade riscul de apariție a bolii Alzheimer

  • Prevenție



Administrarea unora dintre vaccinurile împotriva bolilor infecțioase incluse în schemele standard de vaccinare se asociază cu reducerea riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer, conform unui studiu publicat în Journal of Alzheimer’ Disease. Aceste date confirmă cercetări anterioare, publicate în același jurnal, care au arătat că vaccinarea antigripală scade cu 40% riscul de boală Alzheimer, față de persoanele nevaccinate.

Noile rezultate indică importanța accesului la vaccinarea de rutină a adulților, o metodă care se dovedește a fi și mai valoroasă pentru sănătatea publică, având potențialul de asigura controlul atât al bolilor infecțioase, cât și al bolii Alzheimer.

abonare

Principalele concluzii:

  • Administrarea vaccinului DTP (diftero-tetano-pertussis) sau DT (diftero-tetanic) a scăzut cu 30% riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer, față de cei care nu au primit vaccinul, afecțiunea fiind diagnosticată la peste 7% dintre pacienții vaccinați vs peste 10% în grupul de control.
  • Vaccinarea împotriva herpes zoster/varicelei a scăzut cu 25% riscul de boală Alzheimer față de grupul de control, 8% dintre persoanele vaccinate dezvoltând afecțiunea, față de aproape 117% în rândul persoanelor nevaccinate.
  • În ceea ce privește vaccinul antipneumococic, riscul a fost scăzut cu 27% prin vaccinare, aproape 8% dintre persoanele vaccinate prezentând boala, iar în grupul de control fiind diagnosticate aproximativ 11% dintre persoane.

Noul studiu de tip cohortă retrospectivă a înrolat peste 1,6 milioane de pacienți fără demență depistată în ultimii 2-3 ani îaninte de includerea în studiu și care au avut cel puțin 65 de ani. Au fost supravegheați timp de 8 ani. Au fost comparate două grupuri similare de participanți, unul cuprinzând persoane vaccinate și celălalt persoane nevaccinate.

STUDIU. Vaccinarea de rutină scade riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer
Sursa foto: Pixabay

Asocierea riscului redus de dezvoltare a bolii Alzheimer cu vaccinarea împotriva a diverși patogeni sugerează că sistemul imun ar putea fi implicat în disfuncțiile celulelor cerebrale prezente în această afecțiune și că vaccinarea are implicații asupra imunității în generale, în plus față de protecția specifică față de un agent etiologic. Vaccinurile pot să modifice modifice modul în care sistemul imun reacționează la acumularea de proteine toxice din boala Alzheimer.

Totodată, unele dintre vaccinuri protejează împotriva unor afecțiuni infecțioase care asociază neuroinflamație. Descifrarea acestor procese ar putea indica noi metode de a preveni dezvoltarea bolii Alzheimer prin vaccinare, o metodă care ar putea fi mai facilă decât alte abordări, precum administrarea anticorpilor anti-amiloid.

Citește și: